16/07/2024

DA LI ZNATE DA SU NEKADA SVI KONTINENTI BILI SPOJENI U JEDAN SUPERKONTINENT?

6 min read

FOTO: iStock/Getty Images Plus

Pangea (grčki pangaia – “sva Zemlja” ) je naziv za superkontinent koji je nastao prije 300 miliona godina. Postojao je tokom era paleozoika i mezozoika prije nego što je proces pomjeranja tektonskih ploča formirao kontinente koje danas poznajemo (Evropu, Aziju, Afriku, Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju i Antarktik).

Za lakše shvatanje definicije Pangee, ali i daljeg teksta definisat ćemo pojmove:

  • KRATON – stabilni dio kontinenalne kore koji je preživio stvaranje i razbijanje kontinenata prije 500 miliona godina.
  • SUPERKONTINENT, je kopnena masa koja obuhvata više od jedne kontinentalne jezgre ili kratona.
  • PALEOZOIK, je najranija od tri geološke ere u životu naše planete. Započeo je prije 541, a završio prije oko 252 miliona godina.
  • MEZOZOIK, je jedna od tri geološke ere, a smješten je između paleozoika i kenozoika. Započeo je prije 251, a trajao do prije 65 miliona godina.
  • TEKTONSKE PLOČE, su velike, pokretljive ploče stijena, nepravilnog oblika, od kojih je načinjena Zemljina litosfera (vanjski tvrdi kameni sloj Zemlje, koji ide do dubine od 200 km).
Grafički prikaz kako je Pangea mogla izgledati.
FOTO: Rainer Lesniewski via Getty Images

KAKO JE NASTALA PANGEA?

Da bi smo mogli objasniti nastanak Pangee, prvo ćemo definisati par pojmova, a to su:

DEVONSKI PERIOD, je geološko razdoblje iz ere paleozoika od prije 416 do prije 359.2 miliona godina. Nazvan je po mjestu Devon u Engleskoj.

PERMSKI PERIOD (Permij), je geološko razdoblje iz ere paleozoika, koji je trajao od oko prije 280 do prije 248 miliona godina. Ime je dobio po Permskoj oblasti u Rusiji,

PALEOKONTINENT, je posebna oblast kontinentalne kore koja je postojala kao glavna kopnena masa u geološkoj prošlosti.

Pangea se počela formirati u devonskom periodu jer su se paleokontinenti Laurentia (kopnena masa koju čini sjevernoamerički kraton) i Baltik (kopnena masa koju čini istočnoevropski kraton) spojili s nekoliko manjih mikrokontinenata kako bi se formirala Laurussia.

Geološka razdoblja planete Zemlje
FOTO: Renato Drempetić

Do početka permskog perioda (prije nekih 290 miliona godina), drevni kontinent Gondwana (paleokontinent koji će se na kraju razdvojiti u Južnu Ameriku , Indiju , Afriku , Australiju i Antarktik ) sudario se i pridružio
Laurussiji. Nakon spajanja kratona Sibira sa Laurussijom i Gondwanom sredinom ranog perma, sklapanje Pangee je bilo završeno.

JOŠ ZANIMLJIVOSTI O PANGEI!

  • Pangea je bila okružena globalnim okeanom zvanim Panthalassa, a nastala je prije nekih 300 miliona godina.
  • Pangea se razlomila prije 180 do oko 150 miliona godina u jurskom razdoblju, prvo na dva superkontinenta (Gondvanu na jugu i Lauraziju na sjeveru), a nakon toga na današnje kontinente.
  • Postojanje Pangee je prvi put predložio njemački meteorolog Alfred Wegener 1912. godine kao dio svoje teorije pomeranja kontinenata.
Grafikon koji pokazuje pomjeranje kontinenata
FOTO: Encyclopædia Britannica, Inc.