20/05/2024

ČLANOVI BIBLIOTEKARSKE SEKCIJE i UČENICI II – 1 RAZREDA OBILJEŽILI “MEĐUNARODNI DAN DJETETA”

3 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

Međunarodni dan djece obilježava se svake godine 20. novembra jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju garantovati svakom djetetu. Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u historijii. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije. 

Tim povodom, članovi bibliotekarske sekcije naše škole su na kreativan način prikazali osnovna dječija prava, koja bi nas trebala posjetiti da još više pažnje posvetimo našim najmlađima.

Također, učenici II -1 posvetili su Međunarodni dan djece problemu uzurpacije i bescijalnog kršenja elementarnih ljudskih/dječijih prava i sloboda s posebnim fokusom na prava na život, slobodu i zdravlje palestinske djece u pojasu Gaze.

Video pogledajte na linku.