21/05/2024

Biblioteka

Naša školska biblioteka je zasigurno jedno od najposjećenijih mjesta u školi i uvijek je tako prometno. Prema riječima naše bibliotekarke, Vesne Omeragić, biblioteku posjećuju učenici svih razreda kako zbog obaveznih lektira, tako i zbog dodatne literature. Biblioteka je opremljena svim potrebnim školskim lektirama, ali i velikim brojem drugih knjiga koje uvijek preporučuje naša bibliotekarka.

RADNO VRIJEME BIBLIOTEKE
Ponedjeljak – 07:30 – 15:30,
Utorak – 07:30 – 15:30,
Srijeda – 07:30 – 15:30,
Četvrtak – 07:30 – 15:30,
Petak – 07:30 – 15:30

PRAVILA PONAŠANJA U BIBLIOTECI

Poštujte radno vrijeme biblioteke
Kao i svaka ustanova, biblioteka ima svoje radno vrijeme kao i radnike koji u njoj rade. Bonton ponašanje kaže da svako treba poštovati rado vrijeme dotičnog objekta koji je uredno naveden na glavnim vratima biblioteke.
Pravila o knjigama
Knjige se posuđuju, čuvaju i vraćaju. Kada posudite željenu literaturu vodite brigu da je vratite onakvu kakvu ste ju i uzeli jer mislite na to da će te knjige kasnije posuđivati i drugi ljudi. Nad knjigama se ne pije, ne jede, ne izrezuje i ne trga. Takođe je važno napomenuti da svi trebaju poštovati datume vraćanja knjiga. Imajte na umu da pojedine knjige postoje u samo nekoliko primjeraka.
Ponašanje u biblioteci
U biblioteci vlada mir i tišina. Poštujte pravila kuće. Mnogo ljudi dolazi u biblioteku kako bi u miru pročitali novine ili knjigu. Nemojte im narušavati mir dernjavom, glasnim razgovorima ili pričanjem na mobilni telefon.
Zabranjeno je jesti u bibliotekama

Konzumiranje hrane kao i ispijanje napitaka u bibliotekama je strogo zabranjeno.
Isključite mobilni telefon

Budući da u bibliotekama vladaju mir i tišina potrebno je ugasiti mobilne telefone i uređaje za muziku kako ne bi ometali prisutne posjetioce.
Knjige vraćajte gdje ste ih i pronašli

Prilikom razgledavanja u biblioteci, ako smatrate da neka knjiga ipak nije za vas, vratite je na mjesto na kojem ste je pronašli. Nemojte je ostavljati na druge police jer će tako doći do pomutnje u biblioteci, a radnicima ćete zadati nepotreban posao.

U našoj školi već dugi niz godina postoji Bibliotekarska sekcija koja se trudi da obilježi sve najvažnije datume koji se vezuju za knjigu. Na linku ispod (ikonica knjige) možete pronaći selekciju BIBLIOTEKA, sa svim povezanim člancima o posjetama, radu i humanitarnim akcijama ove naše vrijedne sekcije. Također na našoj web stranici možete pronaći i rubriku “KNJIGA ZA ČITANJE” gdje naša bibliotekarka preporučuje koju to knjigu pročitati.