Historija škole

Naši počeci sežu u daleku 1952/53 godinu kada smo počeli kao “Deveta osmogodišnja škola”, da bismo rasli skupa sa fabrikom “Pretis” i mladim naseljem koje je krenulo da stasava na lokalitetu Jošanica.
Škola je 1959. godine dobila ime po revolucionaru Moši Pijade, a rastom fabrike i naselja 1967. godine pola učenika prelazi u novoizgrađenu školu “Igmanski marš”. Ratna kataklizma nas je 1992. godine zatekla u sklopu Radne organizacije osnovnog obrazovanja i vaspitanja na nivou općine Vogošća u čijem sklopu se pored još tri osnovne škole nalazila i Muzička škola, jedno vrijeme i obdanište “Mira Cikota”.
U toku rata od 1992. do 1995. godine svi prosvjetari Vogošće su spašavali četri generacije učenika u sklopu zajedničke škole “Vogošća”. A onda smo se u septembru 1996. godine našli na samom početku.
Osnovna škola “Vogošća I” je sa jedanaest “nižih” odjeljenja bila smještena u Osnovnoj školi “Zahid Baručija” i dvanaest “starijih” u Srednjoj mješovitoj školi.
1997. školsku godinu smo počeli kao škola “Vogošća I” da bi završili kao Osnovna škola “Mirsad Prnjavorac”.

Zajedničkim presijecanjem vrpce školu su otvorili ambasador Italije u BiH Sebi D'elii, brigadni general Domeniko Cukoro i direktor škole Sadik Habul.

Zajedničkim presijecanjem vrpce školu su otvorili ambasador Italije u BiH Sebi D’elii, brigadni general Domeniko Cukoro i direktor škole Sadik Habul.