16/07/2024

OBILJEŽILI SMO MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

3 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

Od 2000. godine u svijetu se, u skladu sa zaključkom UNESCO-a, obiležava 21. februar kao Dan maternjeg jezika, koji je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem.

Radioemisija naših vrijednih učenika

Učenici devetih razreda pripremili su kraću radioemisiju povodom Dana maternjeg jezika i na zanimljiv način istaknuli važnost ovoga dana. Na linku ispod pogledajte video ove radioemisije! Učenike pripremila nastavnica Elvira Roka.

Pogledajte video na linku.

Učenici VIII-1 razreda i članovi Bibliotekarske sekcije

U povodu obilježavanja ,,Dana maternjeg jezika” učenici VIII-1 razreda sa nastavnicom bosanskog jezika i književnosti Lejlom Čerkez-Bikić upriličili su čas lektire u školskoj biblioteci. Kako bi njihov čas bio što produktivniji i zanimljiviji, pridružili su im se i članovi Bibliotekarske sekcije koji su zajedno sa bibliotekarkom Vesnom Omeragić predstavili nove naslove fonda školske biblioteke koji su imali za cilj privući pažnju učenika naše škole. Video pogledajte na linku.