09/05/2024

UČENICI VII RAZREDA IZRAĐIVALI MODELE VIRUSA NA ČASOVIMA BIOLOGIJE

3 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

Učenici VII razreda u nastavi Biologije na časovima nastavnice Amire Kulovac i Djedović Emine koriste se tehnikom izrade modela virusa kako bi im razumijevanje sadržaja bilo lakše. Model temeljen na ideji koja ima specifičan cilj, predstavlja nastavno sredstvo koje omogućuje smisleno učenje. Učenici ovom tehnikom pokazuju i svoje kreativne sposobnosti.

Radovi učenika VII razreda

Pošto je tema virusa sve prisutnija u današnje doba, ne bi bilo loše da se podsjetimo šta su to virusi.

Virusi su metabolički neaktivne i zarazne čestice na granici nežive prirode i živog svijeta. Nemaju stanične dijelove već potpuno ovise o mehanizmu stvaranja energije i bjelančevina stanica domaćina.

Radovi učenika VII razreda

Na postojanje virusa je prvi upozorio ruski biolog Dmitrij Josifovič Ivanovski koji je tokom istraživanja mozaične bolesti duhana, filtratom soka bolesne biljke oslobođenim od bakterija, uspio zaraziti zdravu biljku. Smatrao je da se radi o bakterijskom otrovu. Kasnije će Nizozemac Martinus Beijerinck potvrditi da je riječ o novom, do tada nepoznatom obliku uzročnika bolesti za koji će upotrijebiti latinski naziv virus. Istraživanja virusne morfologije, njihova kemijskog sastava i umnožavanja su uznapredovala otkrićem elektronskog mikroskopa (veličina virusa se kreće između 20 i 300 nm). (izvor: Wikipedia)