23/04/2024

Projekat “Vršnjačko nasilje -NEMA ŠANSE”

3 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

U okviru projekta „Vršnjačko nasilje-Nema šanse“ koji organizuje CROA realizovana je aktivnost koja podrazumijeva edukaciju za 10 učenika -„Ambasadori drugarstva“. Učenici će naučiti o tehnikama rješavanja konfliktih situacija, načinima da se izbore sa bilo kojim vidom vršnjačkog nasilja, kao i mehanizmima za poboljšanje komunikacionih kapaciteta. Nakon treninga „Ambasadori drugarstva” će biti osposobljeni za prepoznavanje nasilničkog ponašanja i ranu intervenciju, te biti pozitivan uzor drugim učenicima i navoditi ih na mirno rješavanje eventualnih sukoba. 
Pored edukacije učenika, realizovan je i drugi roditeljski sastanak, s ciljem osposobljavanja roditelja da prepoznaju vršnjačko nasilje. Na roditeljskom sastanku prezentaciju o prevenciji vršnjačkog nasilja održala je gđa. Nihada Čolić. 
Cilj projekta je povećati stepen sigurnosti djece, podizanje svijesti i proces afirmacije i ohrabrivanja djece, prosvjetno-pedagoškog kadra i roditelja da prepoznaju vršnjačko nasilje, te da se angažuju u aktivnostima procesa sprečavanja izravnog i neizravnog vršnjačkog nasilja, bez obzira da li je riječ o fizičkom, psihičkom, seksualnom ili online nasilju.