19/04/2024

DRŽAVNO TAKMIČENJE U PROGRAMIRANJU MICRO:BIT – A

4 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

Naša škola uspješno se predstavila u projektu ” Škola za 21.vijek”. Učenici naše škole Harun Omerbegović i Muhammed Karović osvojili drugo mjesto na državnom nivou u programiranju micro:bit. Čestitke našim učenicima i nastavniku Nedžadu Haliloviću.

Projekat “Škole za 21. vijek” koji je danas zvanično počeo u Sarajevu poboljšat će kapacitete svih osnovnih škola na Zapadnom Balkanu, te će omogućiti svim učenicima starosne dobi od deset do 15 godina sticanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema . 
Škole za 21. vijek je ambiciozni obrazovni program u trajanju od tri godine, kojeg je osmislio i implementira British Council, a finansira vlada Velike Britanije. Program će omogućiti učenje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i programiranja za preko milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina, u zemljama širom Zapadnog Balkana. 
Ovaj program daje resurse opremu i podršku svim osnovnim školama na zapadnom balkanu sa ciljem uvođenja inovativne nastave koja je fokusirana na sticanje prijekopotrebnih vjestina.
Nastavnici i djeca će se upoznati sa programiranjem kroz kodiranje zasnovano na blokovima koristeći Micro:bit uređaje. Ovi uređaji imaju svrhu da inspirišu mlade ljude da budu kreativni u korištenju digitanih tehnologija i da razviju ključne vještine u nauci, tehnologiji i inženjerstvu. Djeca će također imati priliku da nauče HTML, CSS i Python kroz kreiranje igrica, animacija i web stranica.