27/04/2024

“KNJIGA JE NAJBOLJI ČOVJEKOV PRIJATELJ”

4 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

Danas smo otvorili renoviranu biblioteku koja je obnovljena i uređena s puno ljubavi, truda i sredstava koje je škola uložila, kako bi našim učenicima stvorila ugodan ambijent u kojem će se družiti sa knjigom. Smatramo da školski prostor pored funkcionalnosti treba da sadrži i estetsku komponentu, koja je veoma bitna za stimulaciju i motivaciju odgojno-obrazovnog rada. Obzirom da je doba savremene tehnologije i informatike, gdje se pisana riječ zaboravlja i blijedi, nastojimo da našim učenicima ukažemo na važnost i značaj knjige i čitanja. Osim što smo uredili našu biblioteku, njen književni fond obogatili smo novim naslovima i lektirama. Cilj nam je da se naši učenici osjećaju ugodno u svim prostorijama škole, te se nadamo da će novi izgled biblioteke kao i bogaćenje bibliotečkog fonda novim školskim lektirama i naslovima doprinijeti većoj motivaciji i većem broju pročitanih knjiga. U okviru današnje manifestacije učenicima koji su postigli izuzetne rezultate na takmičenjima, kao i mladim perspektivnim sportistima direktorica škole je uručila pohvale. Učenici su imali priliku da se druže sa književnikom gdinom. Šimom Ešićem. 
Šimo Ešić, ugledni je književnik i pisac za djecu, čija su djela danas obavezan dio školskih lektira i prevedena su na brojne svjetske jezike. Prije nekoliko dana proslavio je pedesetu godišnjicu svog spisateljskog rada, a po drugi put je nominovan za najprestižniju svjetsku nagradu za dječiju književnost.
Književnik Šimo Ešić je donio magiju poezije, pjesama i priča za djecu, te je ukazao na važnost knjige i čitanja u životu svakog pojedinaca. Veselo druženje ostaće dugo u pamćenju naših učenika.