19/04/2024

PROJEKTI U NAŠOJ ŠKOLI

4 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

U saradnji sa Kraljevinom Norveškom, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS i UNDP naša škola je uključena u projekat „STEM obrazovanje“. Drago nam je da smo mi jedna od 14 škola koja je uključena u projekat. Sa početkom nove školske godine naša škola će biti bogatija za 14 novih računara. Ovo je samo dio savremene opreme koju će škola dobiti, a u cilju implementiranja projekta. Vrijednost opreme je 50 000 KM. STEM (science, techonolgy, engineering, mathematics) obrazovanje podrazumijeva ucenje cetiri discipline (prirodne nauke, tehnologiju, inzenjerstvo i matematiku) na interdisciplinaran nacin. Učenici će imati mogućnost da uče na drugačiji, savremeniji, inovativniji način iz pojedinih nastavnih predmeta. 
Pored Centra za digitalne kompetencije, elektronske učionice, kabineta sa pametnom tablom, uskoro renoviranog kabineta informatike, bićemo bogatiji za još jednu savremenu STEM učionicu. Naša škola uvijek ide u korak sa vremenom i našim učenicima omogućava kvalitetnije i inovativnije obrazovanje. 
Također naša škola je uključena i u projekat „Eko škole“. Projekat „Eko-škole“ je najveći međunarodni licencirani program koji pomaže da se obrazovanje za zaštitu okoliša, odnosno životne sredine, dodatno unaprijedi u pojedinim obrazovnim ustanovama sa ciljem odgajanja nove generacije mladih koji će biti ekološki osviješćeni, osnaženi i aktivni u svojim zajednicama. Uvijek se trudimo da kod učenika razvijamo svijest o očuvanju i zaštiti životne sredine.
Od septembra implementirat će se i projekat „RELOC- Izgradnja otpornosti na prirodne i druge nepogode u oblasti obrazovanja i u lokalnim zajednicama“ u saradnji sa međunarodnom organizacijom Save the Children.