29/04/2024

Obilježavana Dana ljudskih prava

4 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

Naša škola i ove godine je uzela učešće u obilježavanju Dana ljudskih prava, pod motom “Poštuj prava i slobode drugih”
Učenici šestih, sedmih, osmih i devetih razreda su sa nastavnicama stranih jezika a u okviru slobodnih aktivnosti (engleski, njemači i turski jezik) prisjetili se velikih imena, boraca za ljudska prava i njihovog doprinosa. Posebna pažnja bila je posvećena isticanju značaja i uloge Opće deklaracije o ljudskim pravima. Nakon razgovora i diskusije učenici su pripremljene panoe sa porukama izložili u holu školu. Nakon okupljanja u holu škole, razmjene kratkih poruka na sva tri strana jezika u pratnji nastavnika, posjetili Tržni centar Wog u Vogošći, te u holu centra izložili pripremljene radove i izvršili podjelu balona s porukama prolaznicima.
Druga grupa učenika sedmih razreda je u pratnji nastavnika ispred Mreže za izgradnju mira i EU info centra posjetila Parlamentarnu skupštinu BiH i obilježila Dan ljudskih prava.
Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine i po prvi put u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost, bez ikakvih razlika”.
Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra. Ovim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje. Jedno od najvažnijih prava je obrazovanje.
Obrazovanje je ne samo jedno od osnovnih ljudskih prava, već i ključni faktor za ostvarivanje prava djeteta uopšte, jer djeca u obrazovnom sistemu mogu ne samo da ostvare prava koja imaju u obrazovanju, već i da uče o pravima koja imaju u porodici, u zdravstvenom i socijalnom sektoru, u lokalnoj zajednici.