18/05/2024

ŠTA SE DESI AKO PROGUTAMO ŽVAKU?

5 min read

FOTO: Lizardfilms/Shutterstock

Svi smo u jednom ili drugom trenutku čuli da će vam, ako je progutate, žvaka ostati u stomaku sedam godina.

Iako potpuno neistinit, mit se pokazao kao prilično efikasan način da se djeca – I neki odrasli – spriječe da progutaju žvaku. Kako i gdje je nastalo sedam godina, također se ne zna.

Iako se to ne preporučuje, ako slučajno progutate žvakaću gumu, nemate razloga za brigu. Vaše tijelo ne može probaviti žvaku, ali komadić progutane žvake obično će proći kroz vaš pronavni sistem – u osnovi netaknut – izaći u stolici oko 40 sati kasnije, baš kao i gotovo sve ostalo što jedete.

Ipak, žvakaća guma je mekana, gumena supstanca koja nije dizajnirana da se guta.

Da li da idem kod doktora ako progutam žvaku?

Ne, osim ako progutate veliku količinu ili pojedete žvaku sa nečim što nije probavljivo, recimo sa pola mačke. Onda idete na operaciju.

Zanimljivosti o žvakama

FOTO: Roman Samokhin/Shutterstock

Prije Drugog svjetskog rata, žvakaća guma je bila napravljena od soka jednog centralnoameričkog stabla – s dodanim aromama. Kako je popularnost žvaka rasla, rasla je i potražnja. To je navelo proizvođaće da se okrenu sintetičkim polimerima kao osnovi gume.

Većina današnjih žvakaćih guma je napravljena od gumene baze. Ovo je kombinacija polimera, plastifikatora i smola. Obično se miješa sa omekšivačima za hranu, konzervansima, zaslađivačima, bojama i aromama. Često žvaka ima premaz u prahu ili tvrdi poliol.

Većinu sastojaka žvakaće gume vaš probavni sistem može lako razgraditi. To uključuje zaslađivače, arome, konzervanse i omekšivače. Nesvarljiva je guma. Čak i uz uključivanje sintetičkih polimera, žvakaća guma – kao i druga neprobavljiva hrana kao što su vlakna – neće stajati u vašem stomaku duže od nekoliko dana.

Još par stvari o žvakaćim gumama

  • Žvakaća guma se smatra bezbjednom, mada neke vrste sadrže kontroverzne sastojke.
  • Žvakaća guma može smanjiti stres i poboljšati pamćenje.
  • Žvakaća guma vam može pomoći da smršate.
  • Prečesto žvakanje može uzrokovati probleme sa vašom vilicom

Autor teksta: dr. Mirela Briga Radin (tekst preuzet iz časopisa “Kontrola Kvaliteta”)