09/05/2024

STONEHENGE – MISTERIOZNA GRAĐEVINA IZGRAĐENA PRIJE 5000 GODINA

5 min read

FOTO: David Goddard/Getty Images

Na teritoriji Velike Britanije (Engleske) u okrugu Wiltshire nalazi se jedna od najmisterioznijih građevina na planeti Zemlji – Stonehenge. Veliko kamenje postavljeno u oblik kruga već vjekovima budi radoznalost naučnika, ali i svih drugih ljudi koji su čuli za njega.
Ni danas nema jasnih dokaza tko je gradio Stonehenge niti koja mu je bila svrha, a teško je i točno utvrditi kada je sagrađen. Ono što jest otkriveno je da je građen u tri faze i to:

  • Najstariji je dio dovršen oko 2900. godine prije Krista,
  • Druga je faza trajala od 2900. do 2500. godine prije Krista,
  • Najnoviji dijelovi, sagrađeni tijekom treće faze, nastajali su od 2550. do 1600. godine prije Krista.
FOTO: Matt Cardy/Getty Images

Ime Stonehenge potiče iz staroengleskih riječi Stanhen i gist, što znači viseće kamenje i što danas označava niz građevina poznatih kao henges (hendžs). Arheolozi definiraju henges kao zemljane radove koji se sastoje od okruglog ograđenog prostora sa unutrašnjom jamom.

KAMENJE STONEHENGEA TEŽI 3O KILOGRAMA, A DOPREMLJENO JE SA VIŠE OD 300 KILOMETARA UDALJENOSTI!

Otkriveno je da dio kamenja potječe iz velškog grada Maenclochoga, što znači da je dopremljeno s više od 300 kilometara udaljenosti. Jasno je da je u to vrijeme to morao biti veliki poduhvat. Prije dvije godine je objavljeno veliko otkriće: 50 kamenih blokova, poznatih kao sarseni, potječu iz 25 kilometara udaljenog nalazišta West Woods na rubu područja Wiltshire Marlborough Downs. Podignuti su oko 2500. godine prije Krista, a najteži ima 30 tona.

FOTO: Kristian H. Resset/ Encyclopædia Britannica

ZANIMLJIVOSTI O STONEHENGEU

  • Razlozi gradnje Stonehengea još uvijek nisu potpuno razjašnjeni.
  • Pretpostavlja sa da je Stonehenge projekt čija je izgradnja trajala 1500 godina.
  • Zašto je zapravo Stonehenge izgrađen? TRI su teorije. Prvo – smatra se da je služilo za religijske rituale. Drugo – Stonehenge je trebao biti veliki astronomski sat. I treće, da je služio kao grobno mjesto.
  • Arheolozi smatraju da je oko 200 osoba pokopano na lokaciji Stonehenge-a.
  • Spomenik kao i okolna mjesta zaštićena su od strane UNESCOA od 1986. godine.
  • 1985. godine za Stonehenge se vodila bitka između policije i turista, jer su turisti htjeli organizovati festival. Bitka je trajala par sati.
  • Često se naziva i “Kamen koji zvoni” zbog nevjerovatne akustike.
FOTO:Encyclopædia Britannica