11/05/2024

UČENICI IV I V RAZREDA UŽIVALI UZ AVANTURE TOMA SAWYERA U POZORIŠTU MLADIH U SARAJEVU

3 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

Dana 18.3.2024. godine, učenici četvrtog i petog razreda naše škole posjetili su Pozorište mladih u Sarajevu. Uz Avanture Toma Sawyera današnji dan je bio ispunjen veseljem i smijehom.

Pozorište mladih Sarajevo je pozorište za djecu i mlade u Sarajevu. Osnovano je 1950. pod nazivom Pionirsko pozorište. Godine 1977. udruživanjem Pionirskog pozorišta i Pozorišta lutaka koji su postojali od promjenjen je naziv u Pozorište mladih. To je najveće pozorište te vrste u zemlji.


Predstavu “Avanture Toma Sawyera“ autora Marka Twaina, režirao je Adis Bakrač. Iako je napisan 1875. Pustolovine Tom Sawyera i dan danas ostaje jedan od najzanimljivijih i najintrigantnijih romana o djetinjstvu. Pisan je jednostavnim, britkim i humorističnim stilom, karakterističnim za Marka Twaina i podjednako oduševljava kako djecu i ostale. Neobuzdana i pustolovna narav, inteligencija i snalažljivost osnovne su karakteristike koje krase glavnog junaka, Toma Sojera, koji je postao jednim od najomiljenijih književnih likova. Tom nas uči da je pored odgoja i obrazovanja, važno od malih nogu gajiti individualizam i istraživački duh. Ova je prva adaptacija „Tom Sawyera“ u bosanskohercegovačkim teatrima.

U predstavi igraju: Aldin Tucić, Suada Ahmetašević, Edin Avdagić, Mirza Dervišić, Edhem Husić, Semir Krivić, Damir Kustura, Ivana Vojinović i Saša Krmpotić. (tekst preuzet sa web stranice Pozorišta mladih Sarajevo).