18/05/2024

UČENICI NAŠE ŠKOLE OBILJEŽILI SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

5 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

Učenici petih razreda su obilježili Međunarodni dan zdravlja kroz različite radionice. Cilj radionica je bio da se izgradi svijest o značaju zdravlja i o svemu što doprinosi očuvanju zdravlju.

Učenici V-2 odjeljenja

Neke od poruka naših učenika su:

Zdrava prehrana je pola zdravlja!

Raznolika prehrana sprečava razne bolesti!

Dnevno bi ste trebali popiti minimalno sedam čaša vode!

Svjetski dan zdravlja (engl. World Health Day) obilježava se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Svjetski dan zdravlja počeo se slaviti od 1950. godine.

Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. aprila, već bi se o njima trebalo voditi računa tijekom cijele godine. (izvor: Wikipedia)

Učenici V-5 odjeljenja
Radovi naših učenika povodom Međunarodnog dana zdravlja

Video možete pogledati na linku.

Također Svjetski dan zdravlja obilježili su i učenici IV razreda kroz različite aktivnosti. Na kreativan način su ponovili koliko je ishrana važna za zdravlje i podsjetili se da su voće i povrće puni vitamina koji štite naš organizam i čine ga jakim i otpornim. Video pogledajte na linku.

Učenici IV razreda

Učenici III razreda su nam pripremili jedan zanimljiv edukativni video koji možete pogledati na linku.

Učenici III-3 odjeljenja skupa sa svojom učiteljicom Samijom Džaka-Okanović su nam spremili jedan film o zdravlju kojeg možete pogledati na linku.

Da tajna leži u zdravoj hrani koju treba da jedemo pokazali su nam učenici II razreda. Poručili su nam da je najbolja hrana za nas ona koja dolazi iz prirode, pune hranjivih tvari i boja. Uživajmo u zdravim obrocima koji nam daju energiju za istraživanje i učenje. Video možete pogledati na linku.

Učenici I razreda su različitim aktivnostima obilježili Svjetski dan zdravlja. Naučili su da je za zdravlje važna pravilna ishrana, higijenja, redovna fizička aktivnost i mnogo, mnogo smijeha. Video pogledajte na linku.

Radovi učenika I-1 odjeljenja