09/05/2024

DA LI ZNATE ŠTA SU TO CENOTE?

6 min read

inthatpostcard.com

Na poluotoku Jukatan (Yucatan) u Srednjoj Americi kojeg dijele tri države i to Meksiko, Belize i Gvatemala nailazimo na interesantne geološke formacije. Zovemo ih cenote, a one predstavljaju prirodne rupe u zemlji ispunjene slatkom vodom.

Cenote se formiraju rastvaranjem tla koje je jako propusno pa se voda teško zadržava na površini u obliku uobičajenih rijeka i jezera. Kišnica brzo prođe kroz tlo i skuplja se u podzemlju gdje topi vapnenačke stijene. Povremeno se tlo uruši te otkrije špilju ispunjenu vodom. 

Cenote su dio ogromnog, većim dijelom neistraženog svijeta potopljenih pećina u meksičkom podzemlju. Upravo se na Jukatanu nalaze čak dva od pet najvećih pećinskih sistema na svijetu! Pećine se protežu beskrajno formirajući podzemne rijeke i jezera.

Proces nastajanja i vrste cenota
FOTO: Cenote Finder

KAKVE VEZE IMAJU CENOTE I UDAR ASTEROIDA KOJI JE PROMIJENIO ŽIVOT NA NAŠOJ PLANETI?

Prije više od 66 miliona godina, asteroid (10-15 km u prečniku) pao je na Zemlju, tačnije na mjesto koje se danas zove Chicxulub na poluotoku Jukatan. To je dovelo do lanca katastrofalnih događaja koji su doveli do izumiranja tri četvrtine životinjskih i biljnih vrsta na planeti. Udar je izmijenio sedimente krečnjaka ispod površine zemlje, čineći ga podložnijim eroziji. To, pomiješano sa cirkulacijom podzemne vode koja se odbija od ruba kratera, stvarajući jaču struju koja ispire oslabljeni krečnjak, koji je s vremenom stvorio prsten cenota koji ide rubom kratera Chicxulub. Postoje hiljade cenota razasutih po cijelom poluotoku Jukatan u Meksiku.

Lijevo: Prsten cenota, krater Chicxulub, Desno: Crvene tačkice predstavljaju cenote
FOTO: https://mexicocenotesandruins.com/

KAKO JE NASTAO TERMIN CENOTE?

Sam termin “cenote” je nastao na poluostrvu Jukatan u Meksiku, gde su drevne Maje obično koristile cenote za snadbijevanje vodom, a povremeno i za prinošenje žrtava . Naziv potiče od riječi koju koriste Yucatec Maye — tsʼonoʼot — što označava bilo koju lokaciju s pristupačnom podzemnom vodom.

Mnoge cenote su skrivene u džungli i do njih je jako teško doći. Jedne su skroz male, a druge velike i popularna turistička atrakcija u kojoj možete plivati i roniti. I u drugim dijelovima svijeta postoje cenote, ali nisu toliko popularne kao ove u Meksiku.

Sveta cenota (Sacred cenote) u blizini Chichén Itze – starog grada civilizacije Maya
FOTO: expertvagabond.com

ZANIMLJIVOSTI O CENOTAMA

  • Na Jukatanu postoji oko 7.000 cenota, a samo 142 su dostupna za posjetu, što znači da je 98% jukatanskih cenota još uvijek neistraženo.
  • Neki cenoti na Rivijeri Maji i Jukatanu mogu ići duboko i do 10 do 40 metara.
  • Neke od najpoznatijih cenota su: Ik-Kil, Oxman, Suytun, Chak-Mool, Kukulkan, Grand Cenote
  • Cenote se stare oko 66 miliona godina.
Cenota Suytun, blizu grada Valladolida na jugoistoku Meksika
FOTO: thewholeworldisaplayground.com