04/05/2024

DA LI STE ČULI ZA SKVOŠ – NAJZDRAVIJI SPORT NA SVIJETU?

7 min read

FOTO: Reuters

Skvoš je uzbudljiv i fizički zahtjevan reket sport, koji već decenijama osvaja igrače i gledaoce širom svijeta. To je igra u dvoje u zatvorenom igralištu, s reketom dugačke drške i mekanom lopticom od kaučuka. Jedan je od najbržih, najiscrpljujućih, a prema nekima i najzdraviji sport na svijetu.

Skvoš je nastao u londonskoj školi Harrow 1830. godine, a svjetsku popularnost stekao je tek krajem dvadesetog stoljeća. Sport je dobio ime po zvuku koji nastaje pri udaranju gumene loptice u zid. Ovaj sport je dinamičan i zahtijeva napor svih mišića.

Skvoš je sport koji je razvijen kao alternativa tenisu, ali u zatvorenom prostoru.
FOTO: Jens Buurgaard Nielsen/Britannica

KAKO SE IGRA SKVOŠ?

Skvoš se igra na terenu sa četiri zida, a igrači koriste rekete kako bi udarili malu gumenu lopticu o prednji zid. Cilj je napraviti udarce koje je protivniku teško vratiti, a da se lopta zadrži unutar granica. Igrači naizmjenično udaraju loptom o prednji zid, u cilju održavanja kontrole nad nadigravanjem i osvajanjem poena. Igra se nastavlja sve dok jedan igrač ne vrati loptu unutar određenih granica, što rezultira time da njegov protivnik zaradi poen.

Budući da je teren za skvoš malen, a loptica od kaučuka, ona brzo odskakuje i svom se brzinom vraća prema igračima. Postoje 4 kategorija loptica, ovisno o brzini kojom odskaču. Loptice su crne boje, a kategorija loptice označava se točkicom. Dvije žute tačkice označavaju vrlo sporu, a jedna sporu lopticu. Crvena boja označava lopticu srednje brzine, a plava vrlo brzu lopticu.

U skvošu postoje 4 kategorija loptica, ovisno brzini kojom odskaču.
FOTO: https://www.racquets4u.com/

Međunarodna verzija skvoša igra se na zatvorenom pravougaonom terenu koji je dug 9,75 m i širok oko 6,4 m. Glavne karakteristike terena su, da se na prednjem zidu nalazi servisna linija iznad koje lopta mora da se odbije pri servisu. Ispod ove servisne linije na prednjem zidu je daska, koja se proteže do visine od 48 cm od poda i koja, ako je udarena loptom, rezultira izgubljenom igrom ili poenom za napadača. Druga linija ograničava visinu otvora duž prednjeg i bočnog zida. “Kratka linija” na podu označava tačku iza koje servirana lopta mora da se odbije o pod, a stražnji dio koji je ograđen ovom linijom podijeljen je na dva manja pravougaonika koji funkcionišu kao servis kutije

Mapa terena za skvoš
FOTO: https://thesquashcompany.com/

ZANIMLJIVOSTI O SKVOŠU!

  • Brzina loptice u skvošu je jednom prilikom dostigla 242 km/h, što je ujedno i rekord brzine iste.
  • Igranje skvoša odličan je izvor vježbanja – samo jedan sat skvoša može pomoći sagorijevanju do 1000 kalorija.
  • Na Titaniku je postojao teren za skvoš i poznati profesionalni igrač skvoša, Fred Rajt, bio je na brodu kada je potonuo. Putnici prve klase mogli su da plate dva šilinga i tupensa da bi igrali na terenu sat vremena – čak su mogli da imaju časove skvoša od Rajta ili da igraju protiv njega.
  • JP Morgan turnir šampiona smatra se najvećom i najboljom prilikom za gledanje takmičarskog skvoša – održava se svake godine od 1932.

Više o skvošu možete pročitati na linku.