28/10/2024

NA ČASOVIMA HEMIJE U NAŠOJ ŠKOLI…

3 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

Na času hemije učenici VIII razreda su uz vodstvo i upute nastavnice Amire Kulovac, naučili mjeriti zapreminu tečnosti, razlikovati čiste tvari od smjesa, homogenih i heterogenih kao i postupke odvajanja sastojaka smjese. Učenici su na ovaj način usvojili nova znanja, dobro se zabavili i iskoristili sve benefite novoopremljenog kabineta Hemije u svojoj školi.

Zapremina tečnosti se može mjeriti menzurom, pipetom, biretom, a za grubo mjerenje se mogu korititi graduisani sudovi npr. laboratorijske čaše.
Osnovna jedinica za merenje zapremine jeste kubni metar (m3). 

Čiste tvari su hemijski spojeve (natrijev hlorid, saharoza, sumporna kiselina) i elementarne tvari (željezo, sumpor, hlor, ugljik).

Smjesa u hemiji predstavlja mješavinu dva ili više različitih sastojaka.
Smjese mogu biti homogene ili heterogene.

Homogene smjese sastoje se od samo jedne faze; u njih se ubrajaju kapljevite otopine (primjerice, morska voda, benzin), čvrste ili kristalne otopine (kao što je zlato za nakit kao čvrsta otopina srebra u zlatu) i plinske smjese (na primjer zrak).

Heterogene smjese sastoje se od više faza; to mogu biti smjese čvrstih tvari, suspenzije (mulj), emulzije (mlijeko) i aerosoli (dim).