28/10/2024

DA LI ZNATE ŠTA JE TO POLARNA SVJETLOST?

5 min read

FOTO: Simon Gee ©

Polarna svjetlost je prekrasan prirodni fenomen koji se pojavljuje u polarnim područjima, poput Aljaske, Grenlanda, i Kanade. To je svjetlosna pojava u visokim slojevima Zemljine atmosfere u obliku lukova, korona, pruga, zavjesa i raspršenih svijetlih površina. Spada među najljepše prizore koji se mogu vidjeti u prirodi. Kad se ona pojavi, često se na nebu čuje prasak, a veliki, sjajni luk koji je neprestano u pokretu, osvijetli noć. Drugi naziv za polarnu svjetlost je aurora borealis i aurora australis.

Polarna svjetlost je jedan od najljepših prizora u prirodi
FOTO: Chris Moss

KAKO NASTAJE POLARNA SVJETLOST?

Ovo spektakularno svjetlo nastaje zbog interakcije između Sunčeve energije i Zemljinog magnetskog polja. Kada Sunčeve čestice, poznate kao solarni vjetar, se sudaraju s Zemljinom magnetosferom, stvaraju se sjajne zeleno-žute, plave, i crvene boje koje se mogu vidjeti na nebu. Ovo svjetlo se najčešće pojavljuje između 80 i 500 kilometara iznad Zemljine površine.

Shema nastanka polarne svjetlosti.
FOTO: Capturetheatlas.com

Polarna svjetlost nije samo estetski užitak, ona također ima značajne naučne posljedice. Pomaže naučnicima da bolje razumiju Zemljino magnetsko polje i procese koji se događaju u magnetosferi.

ZANIMLJIVOSTI O POLARNOJ SVJETLOSTI

  1. Polarna svjetlost se naziva aurora borealis na sjevernoj hemisferi i aurora australis na južnoj hemisferi.
  2. Stari Rimljani su naziv “aurora borealis” dali po rimskoj božici zore Aurori i grčkom bogu sjevernog vjetra Boreasu.
  3. Neki svjedoci tvrde da su čuli zvukove poput pucketanja ili šištanja kada su promatrali polarnu svjetlost, iako naučnici još uvijek istražuju ovu pojavu.
  4. Polarna svjetlost je povezana sa solarnim bakljama. Kada solarne baklje ispuštaju velike količine čestica u svemir, dolazi do povećane aktivnosti polarne svjetlosti.
  5. Polarna svjetlost može ometati satelitske signale, GPS sisteme i električne mreže zbog jakog magnetskog polja koje stvara.
Polarna svjetlost se naziva aurora borealis na sjevernoj hemisferi i aurora australis na južnoj hemisferi.
FOTO: Andrew Hawkes/Associated Press)