26/04/2024

NAJBOLJI PROMOTORI SVOJE ZEMLJE

5 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

U okviru projekta bratskih škola direktor, nastavnici i učenici istanbulske osnovne škole „Vedide Baha Pars“ posjetili su našu državu Bosnu i Hercegovinu. Doček je bio upriličen u našoj školi, gdje su učenici kroz program bogat sadržajima, recitacijom, pjesmom, ilahijom, folklorom oduševili naše goste i na taj način im poželjeli dobrodošlicu. Boravili su pet dana u Vogošći. Naši učenici su ugostili drugare iz Turske u svoje tople domove. Tokom boravka potrudili smo se da našim gostima pokažemo mnoge ljepote našeg grada, države, kulturno-historijske znamenitosti, bosansku kulturu. Imali su priliku da posjete Begovu i Carevu džamiju, Muzej Alije Izetbegovića, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, Vijećnicu, Katedralu, Žutu tabiju, Vječnu vatru, Sebilj, Yunus Emre Institut, da se napiju vode sa Baščaršije. Svakako nije izostao ni oblizak Hercegovine, posjeta Konjicu, Počitelju, Hutovom blatu, Mostaru. Nakon obilaska prelijepih gradova naše države, kao i upoznavanja sa kulturno- historijskim znamenitostima naše države, jedan dan je bio predviđen za igru, zabavu. Odlazak na planinu Trebević, boravak na svježem zraku, mnoge sportsko-rekreativne aktivnosti, Sunnyland učinili su dan bude pun radosti, smijeha, druženja.

Cilj bratimljenja naše škole i istanbulske škole „Vedide Baha Pars“ jeste međusobna saradnja, unapređivanje vaspitno-obrazovnog procesa, saradnje od zajedničkog interesa dvije škole. Naša posjeta Istanbulu i bratskoj školi, kao i njihova uzvratna posjeta rezultirala je dobrom saradnjom, idejama i dogovorima da naša škola dobije opremljenu laboratoriju za izvođenje praktične nastave iz biologije, kao i podrška drugim projektima koji se budu radili u našoj školi. Pored dobre saradnje i unapređivanja odgojno-obrazovnog rada, učenja jezika nastojimo između ove dvije škole osnažiti zajedničke kulturne vrijednosti, osjećaje ljubavi, bratstva i prijateljstva. Bitno je napomenuti da su naši gosti oduševljeni školom, ljepotama grada, bosanskom kulturom i obećali su da će ponovo sa svojim porodicama turistički posjetiti našu zemlju.

Zaključili su da je Bosna i Hercegovina mala zemlja u odnosu na Republiku Tursku, ali da ljudi u našoj zemlji imaju veliko srce.