18/05/2024

OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN JABUKE

5 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

Danas se obilježava Svjetski dan jabuke. Tradicija obilježavanja je počela 1990. godine u Engleskoj da bi se svima dalo do znanja o zdravstvenim benefitima ovog slasnog voća. Ono što je važno spomenuti jeste da je jabuka jedna od prvih voćki koja se uspjela kultivirati.

Kao i prethodnih godina učenici naše škole su obilježili ovaj dan na prigodan način.


Danas je poseban dan jer slavimo Svjetski dan jabuke, a mi smo ga obilježili na našem času njemačkog jezika. Učili smo brojeve do 12, a što je bolji način za to nego brojeći sočne jabuke!Jabuka je ne samo ukusna voćka, već i simbol zdravlja i znanja. Ima puno različitih sorti jabuka, baš kao što imamo puno brojeva koje smo danas učili. Kroz ovu igru brojanja jabuka, nadam se da su naši učenici naučili nešto novo i korisno.Sjećate li se kako se kaže “jabuka” na njemačkom jeziku? To je “der Apfel”. I sada možete reći da ih brojite i da volite jabuke – “Ich mag Äpfel”. Nastavite učiti i rasti, kao što jabuka raste na drvetu. Svaki dan donosi priliku za novo znanje i iskustvo. Službeno obilježavanje Svjetskog dana jabuke možda traje samo 24 sata, ali ljubav prema učenju i znanju traje zauvijek.Jedan veliki “Apfel-Applaus” za sve učenike petog pet!
Sretan Svjetski dan jabuke!

Učenici V-5

Učenici III-1

Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno čuvati.
Da je ova voćka, bila ona slatka ili kisela, zelena, žuta ili crvena, bogata vitaminima i kalcijem danas su naučili učenici II razreda.
Znaju oni, nakon današnjeg dana, da je jabuka voće koje u sebi sadrži i do 90% vode, pa zato odlično i osvježava.
Svi naši učenici su danas mogli jesti svježe jabuke, ali su probali i neke od prerađevina kojima je glavni sastojak bio jabuka.
Hvala svima za ovoliku radost!

Video pogledajte na linku.

Učenici II razreda