20/05/2024

SLIKARSKO ČUDO – PABLO PICASSO

5 min read

FOTO: Rene Burri/Magnum Photos

FOTO:
Rene Burri/Magnum Photos

Pablo Picasso je rođen 25. listopada 1881. godine u Malagi, na jugu Španije. Njegov otac, Don Jose Ruiz y Blasco, bio je umjetnik i za život je zarađivao slikajući ptice i životinje te kao profesor umjetnosti. Upravo on je počeo s podučavanjem svog sina u crtanju kada je Pablo imao samo sedam godina. S 13 godina je Picasso započeo svoje studije u likovnoj školi u Barceloni, Escola de la Llotja, na kojoj je predavao i njegov otac, a dvije godine kasnije nastala je njegova prva slika velikog formata u tehnici ulje na platnu pod nazivom “Prva pričest” koja je izložena na gradskoj izložbi. Upravo taj rad se smatra njegovim prvim remek-djelom.
Njegova je darovitost bila izuzetna od najranijeg djetinjstva. Njegova prva riječ bila je „piz”, skraćeno od lápiz (što je španjolska riječ za olovku). Njegov otac, također umjetnik, obrazovao ga je od 7. godine. Nakon što je, igrom slučaja, dovršio očevu sliku golubova, otac mu je predao sve svoje kistove, boje i palete i nikada više nije slikao iz razloga što je slika bila zadivljujuće lijepa.

Guernica, najpoznatija Picassova slika
FOTO:
Fine Art Images/age fotostock


Picasso je bio pokretač i pravca pozantog kao sugestivni ekspresionizam, koji uz njegov kubizam predstavlja pravi revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti.
Za vrijeme njegova života Picassovi su radovi izlagani na bezbrojnim izložbama. Najneobičnija je bila svakako ona iz 1971. god. u Louvreu koja je priređena u čast njegova 90-og rođendana. Prije njega nijedan živi umjetnik nije u Louvreu imao izložbu svojih djela. Velika retrospektiva njegovih djela održana je 1980. god. u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Picasso, Pablo; Violin and Grapes
© The Museum of Modern Art/ Licensed by SCALA / Art Resource, NY. © 2020 Estate of Pablo Picasso / Artists Rights Society (ARS), New York
Picasso, Pablo; Weeping Woman
© Succession Picasso/DACS, London 2023. Photo credit: Tate

pripremio: Ismir Peci, nastavnik Likovne kulture