16/07/2024

UČENICI VIII I IX RAZREDA POSJETILI TUZLU

4 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

U petak 3. novembra učenici osmih i devetih razreda naše škole posjetili su Tuzlu. Ovom prilikom učenici su mogli vidjeti znamenitosti ovog grada u Sjeveroistočnoj Bosni, a odali su počast i nevino stradaloj tuzlanskoj mladosti na Kapiji.


˝Ovdje se ne živi samo da bi se živjelo,
Ovdje se ne živi samo da bi se umrlo,
Ovdje se i umire da bi se živjelo˝.
Mak Dizdar

Masakr na Kapiji poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. svibnja 1995. godine. Srpske snage su toga dana u 20:55 s Ozrena ispalile granatu na sastajalište mladih poznato kao Kapija.
Granata je ubila 71 građanina Tuzle, a ranila ih 150. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.

Također, naši učenici su iskoristili vrijeme da se fotografišu i na najvećem trgu u Bosni i Hercegovini, tj. Trgu Slobode.
Na ovom trgu nalazi se rekonstruisana zgrada Baroka iz austrougarskog perioda. Na Trgu je otkriveno arheološko nalazište sa vrlo značajnim ostacima arheološkog materijala. Prostor je uređen za druženje i različite manifestacije, a krasi ga središnja fontana sa pratećim sadržajem.

Trg slobode u Tuzli je najveći trg u Bosni i Hercegovini.

Osim centralnog dijela Tuzle, gdje se nalaze Soni trg, Panonska jezera i Spomenici Kralju Tvrtku i Meši Selimoviću, učenici su uživali i u posjeti Zoološkom vrtu.