20/05/2024

DA LI ZNATE ŠTA JE TO BOSANČICA?

4 min read

FOTO: Wikipedia

Bosančica ili bosanska ćirilica jest autentično i posebno pismo nastalo u srednjovjekovnoj Bosni i okolnim krajevima. Do sada najuravnoteženiji prikaz bosančice je dao paleograf Vladimir Mošin, koji razlikuje tri centra u nastanku bosančice, a to su:

– humsko – dukljanski prostor
– područje Dubrovnika
– područje srednje Dalmacije

Znakovi bosančice
FOTO: Wikipedia

Za bosančicu se vežu i neki drugi nazivi, a neki od njih su: bosanska ćirilica, bosanica, bukvica, hrvatska ćirilica, hrvatsko pismo, bosansko-hrvatska ćirilica, begovica i, sve češće, zapadna ćirilica.

Neke zanimljivosti vezane za bosančicu:

Povelja Kulina bana
FOTO: Wikipedia


Broj spomenika pisanih bosančicim veći je i raznovrsniji u odnosu na spomenike pisane glagoljicom, jer veliki broj njih je u pojedinim periodima prepisivan sa bosanske glagoljice na bosančicu.
Mnogi spomenici pisani u Bosni, rukopisni i ostali, uništavani su u višestoljetnom procjepu. Samo jedan fragment knjige iz vremena bosanske samostalnosti čuvan je do nedavnog agresorskog rata u Bosni, to je Čajničko jevanđelje.
Najstariji spomenik pisan bosančicom jeste Humačka ploča (10. vijek) zatim Povelja Kulina bana od 29.08.1189. godine.


Ako ste se pitali kako izgleda vaše ime napisano bosančicom, probajte na sljedećem linku: https://www.e-bosanski.ba/konverter-pisama/bosancica/

Humska ploča
FOTO: Wikipedia

Možete se zabaviti pa napisati i neku tajnu šifru za svoje drugare. Uživajte u pisanju bosančice!

pripremila: Lejla Čerkez – Bikić, nastavnica Bosanskog/Hrvatskog/Srpskog jezika i književnosti