16/07/2024

OBILJEŽILI SMO MEÐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

3 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

Dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. decembra. To je dan kada je potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima 1948. godine. Tada je prvi put u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika. Učenici petih razreda podsjećaju nas da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.Učiteljice: Amela Ćatović, Vildana Sirčić, Zlata Bjelica, Elma Pašalić, Ðenana Kadija.

Video pogledajte na linku.

I učenici VI-3 sa nastavnicom geografije Kahvedžić Edinom su obilježili Međunarodni dan ljudskih prava. Video pogledajte na linku.

A šta su nam to poručili učenici VI – 3 razreda sa svojom nastavnicom Aličić Lejlom pročitajte u nastavku.

“Međunarodni dan UNICEFa, organizacije koja zastupa i štiti dječija prava. Prioritet ove organizacije su dječija prava, ali sa njima uzajamno idu i obaveze djece.
Glavni moto UNICEF-a je :”Osigurati da svako dijete ima jednake šanse!”
Veliku ulogu imaju ambasadori UNICEF-a, poznate ličnosti koje su se uključile u rad ove organizacije i predstavljaju svoju zemlju, kao npr. naš Edin Džeko.”


Učenici su u skladu sa misijom organizacije UNICEF pisali poruke mira za svu djecu koja se nalaze na teritoriji zahvaćenoj ratom, kojima su istakli važnost očuvanja mira.

UNICEF za svako dijete !!!! Video pogledajte na linku.