28/04/2024

UČENICI I – 1 OBILJEŽILI SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA

2 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 20. marta i pokreće jednogodišnju kampanju posvećenu podizanju globalne svijesti o problemima oralnog zdravlja i važnosti oralne higijene kako bi vlade, zdravstvene udruge i šira javnost mogli zajedno raditi na postizanju zdravija usta i sretniji život.

Od svjetske populacije , 90% će tijekom života patiti od oralnih bolesti, od kojih se mnoge mogu izbjeći. U organizaciji FDI Svjetske stomatološke federacije , Svjetski dan oralnog zdravlja uključuje kampanje nacionalnih stomatoloških udruga iz cijelog svijeta s aktivnostima u više od 130 zemalja. (izvor: Wikipedia)

Stomatološka komora Federacije BiH u saradnji sa JU OŠ “Mirsad Prnjavorac” obilježila je Međunarodni dan oralnog zdravlja 20.3.2024. godine. Doktorica Asja Muhić je na susretljiv način učenicima I-1 odjeljenja približila važnost očuvanja oralnog zdravlja. Skrenula je pažnju na važnost pravilne higijene zuba i redovne stomatološke preglede, tom prilikom djeci su podijeljeni i paketići LACALUT-a.