05/05/2024

SEKCIJE U ŠKOLI: BIBLIOTEKARSKA SEKCIJA

4 min read

FOTO: A.H./OŠ "Mirsad Prnjavorac"

U OŠ ,,Mirsad Prnjavorac” dugi niz godina radi i unapređuje svoj rad Bibliotekarska sekcija koju vodi Vesna Omeragić dipl. komparativista i dipl. bibliotekar. Osnovni cilj sekcije jeste približiti učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima i svim uposlenicima škole vrijednost i značaj knjige.

Članovi bibliotekarske sekcije šk. 2023/2024. godina

Nažalost, sve veći potisak knjige iz ruku čitalaca prave moderne tehnologije. Kako bi smo izbjegli ovaj trend bibliotekarka naše škole uključila je članove bibliotekarske sekcije u sve sfere rada školske biblioteke i to:
◆ Od brige za fizički izgled knjige,
◆ Izdavanja i povrata lektirskog fonda,
◆ Posjeta književnim druženjima, sajmovima i salonima knjiga i
◆ Humanitarne aktivnosti.

Kada je riječ o humanitarnim aktivnostima članovi Bibliotekarske sekcije početkom ove školske godine učestvovali su na humanitarnoj trci za ozdravljenje pod nazivom ,,Race For The Cure” kojom su pružili podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke.

Članovi Bibliotekarske sekcije
na humanitarnoj trci za ozdravljenje pod nazivom ,,Race For The Cure

Također, su učestvovali u humanitarnoj akciji sa udruženjem ,,Izvor dobročinstva” u pakovanju paketa za djecu jetime i socijalno ugrožene porodice. Podržali su i volonterski akciju članova volonterskig tima i Vijeća učenika pod nazivom ,,Higijenom za dobrobit zdravlja” gdje su higijenskim potrepštinama potpomogli rad ,,Doma za djecu bez roditeljskog staranja” na Bjelavama. Učestvovali su i u programu ,,Dani medijske i informacijske pismenosti” u organizaciji Biblioteke Sarajevo, u saradnji sa ,,Historijskim muzejom” učestvovali su na radionici ,,Sarajevske ratne improvizacije“.

Bibliotekarska sekcija se u školskoj 2023/2024. godini održava petkom od 12:30 sati. Na linku možete pogledati raspored održavanja svih sekcija u našoj školi.

Članovi Bibliotekarske sekcije uzeli učešće u obilježavanju programa “Dani medijske i informacijske pismenosti”