18/05/2024

POZNATO JE DA JE MOUNT EVEREST NAJVIŠA PLANINA NA SVIJETU, A ZNAMO LI KOJA JE DRUGA?

5 min read

FOTO: Art Wolfe/Getty Images

Svima je dobro poznato da je Mount Everest sa svojih 8848 metara najviša planina na našoj planeti i čak šta više njena visina i dalje raste.

Da li ste se ikada zapitali koja je druga naviša planina?

K2 (poznata i kao: Chhogori/Qogir, Ketu/Kechu i Mount Godwin-Austen) je planina na granici Pakistana i Kine. S nadmorskom visinom od 8611 metara druga je najviša planina na našoj planeti. Nalazi se na granici između pakistanske regije Baltistan i kineske regije Xinjiang. Najviši je vrh planinskog lanca Karakorum i ujedno najviši vrh u Pakistanu. Smatra se jednom od najtežih i najopasnijih planina za alpinističke discipline, te je poznata i kao “Divlja planina” (Savage Mountain) radi druge po redu najviše stope smrtnosti među penjačima na planinama višim od 8000 metara. (izvor: Wikipedia)

Planina K2
FOTO: JossK/Adobe Stock

NAZIV I HISTORIJA

Planinu je prvi put detaljno osmotrio evropski tim izviđača 1856. godine. Thomas Montgomerie je bio član tima koji je vrh nazvao “K2” jer je bio drugi u nizu vrhova kojeg su vidjeli u lancu Karakoram.

Italijanska ekspedicija prva je uspjela osvojiti vrh K2 31. jula 1954. godine Ekspediciju je predvodio Ardito Desio, dok su sam vrh osvojili Achille Compagnoni i Lino Lacedelli. Član tima bio je i Pakistanac, pukovnik Muhammad Ata-ullah koji je sudjelovao i u američkoj ekspediciji 1953.

Achille Compagnoni i Lino Lacedelli
FOTO: Nacionalni planinski muzej u Torinu

ZANIMLJIVOSTI O K2

◆ Od svaka četiri alpinista koji su se uspjeli popeti na vrh, jedan je poginuo.
◆ Prvi uspješni uspon u zimskim uslovima na K2 ostvarila je 16.01.2021. godine kombinovana ekspedicija iz Nepala.
◆ Ovu planina je osvojilo oko 400 alpinista, dok je preko 80 ljudi izgubilo život prilikom pokušaja da se popne na vrh.
◆ Prva žena koja je stigla do vrha K2 učinila je to 1986. godine.
◆ Najstarija osoba koja se ikada popela na K2 imala je 65 godina.
◆ Samo 14 planina na svijetu ima visinu višu od 8 000 metara i to: Mount Everest, Nanga Parbat, Shishapangma, Kangchenjunga, Cho You, Manaslu, Lhotse, Gasherbrum I, Gasherbrum II, Broad Peak, Makalu, Annapurna I East, Lhotse Shar i naravno već spomenuti K2.

Deset najviših planina naše planete
FOTO: Getty Photo