20/05/2024

UČENICI OSMIH RAZREDA UČILI I DEMONSTRIRALI NEWTONOVE ZAKONE

3 min read

FOTO: Facebook stranica OŠ "Mirsad Prnjavorac"

Učenici osmog razreda su sa nastavnicom Dijana Briga uživali radeći vježbe na času fizike. Praktično su dokazali ono što su teoretski savladali – Njutnove zakone i razliku težine tijela i sile trenja. Zadovoljstvo urađenim se ogleda na licima učenika koji su pored fizike pokazali znanje i iz engleskog jezika, čitajući uputstva za vježbu, kao i manuelne sposobnosti.

Newtonovi zakoni kretanja jesu zakoni klasične mehanike objavljeni 1687. u djelu Matematički principi prirodne filozofije Isaaca Newtona koji predstavljaju temelje današnje moderne mehanike.

Prvi zakon: Zakon inercije – Svako tijelo ostaje u stanju mirovanja ili jednolikog pravolinijskog kretanja sve dok neka sila dovede do promjene tog stanja.

Drugi zakon: Zakon sile
Promjena količine kretanja proporcionalna je ukupnoj sili koja djeluje na tijelo i odvija se u smjeru djelovanja te sile.

Treći zakon: Zakon akcije i reakcije
Svakom djelovanju (akciji) suprotstavlja se po intenzitetu jednako i suprotno usmjereno djelovanje (reakcija). Djelovanje dvaju tijela jednog na drugo jednako je i suprotno usmjereno.